mgr Katarzyna Kałaska - dietetyk

Poradnictwo dietetyczne

Obszar naszych usług obejmuje poradnictwo żywieniowe w zakresie profilaktyki zdrowotnej, nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych i racjonalnego żywienia dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych, a także kobiet w ciąży, karmiących oraz planujących ciążę.

Elementem dietoterapii jest stała opieka dietetyka podczas wizyt kontrolnych, wizyty pomiarowe oraz edukacyjne, a także możliwość wykonania testów diagnostycznych na nietolerancję pokarmową.

Głównym obszarem naszej pracy jest zmiana sposobu żywienia Pacjenta i naturalne leczenie wykorzystujące siłę zawartą w nieprzetworzonych produktach,

Występowanie wielu chorób jest ściśle powiązane ze sposobem żywienia. Terapeutyczna interwencja żywieniowa może zatrzymać, a nawet cofnąć wybrane schorzenia. 

Medycyna żywnia jest jednym z elementów tzw. medycyny stylu życia (ang. „lifestyle medicine“) określanej mianem Medycyny XXI wieku.

Najnowsze badania pokazują, że zmiana stylu życia – m.in. właściwa dieta, aktywność fizyczna oraz redukcja stresu odgrywają kluczową rolę w terapii.

Wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania wykorzystywane jest jako prewencja i odwracanie zmian chorobowych. Rezultaty są porównywalne do farmakoterapii. Niektórzy pacjenci uzyskują lepsze rezultaty w stosunku do leczenia farmakologicznego.

Procesy chorobowe uznawane do niedawna za nieuleczalne, mogą odwrócić się. Interwencja żywieniowa skutkuje regulacją ciśnienia tętniczego krwi, obniżeniem stężenia cholesterolu, wskaźników stanu zapalnego towarzyszącego chorobom autoimmunologicznym, zmniejszeniu oporności na insulinę czy cofnięciu zmian miażdzycowych.

Oferta konsultacji dietetycznych

- leczenie nadwagi i otyłości dorosłych i dzieci,
- przeprowadzanie testów na nietolerancję pokarmową,
- programy leczenia żywieniowego schorzeń:

    • układu krążenia,
    • układu pokarmowego,
    • autoimmunologicznych (RZS, choroba Hashimoto, Celiakia)
    • reumatologicznych
    • cukrzycy
    • autyzmu
    • nieswoistych chorób zápalných jelit
    • alergii, atopowego zapalenia skóry (AZS), niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej (nietolerancji pokarmowej),
    • zespółu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD)

Programy żywieniowe dla:

- kobiet planujących ciążę, w ciąży oraz w czasie laktacji,
- osób uprawiających sport,
- wegetarian i wegan

Wszystkie interwencje dietetyczne odbywają się we współpracy z lekarzem prowadzącym.

Mgr Katarzyna Kałaska – dietetyk kliniczny

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierunku dietetyka, Wydziału Nauki o Zdrowiu. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobyła w warszawskich szpitalach podczas licznych praktyk i staży. Miała okazję prowadzić edukację żywieniową m.in. w Katedrze i Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii w Centralnym Szpitalu Klinicznym na Banacha oraz szpitalu MSW. Wspierała również najmłodszych pacjentów w Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym. Z problemem nadwagi i otyłości spotkała się podczas praktyk w Instytucie Żywności i Żywienia.

Dodatkowo uczestniczyła w wielu konferencjach naukowych organizowanych przez Warszawski Uniwersytet Medyczny. Współpracowała z poradnią leczenia nadwagi i otyłości. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Katarzyna o sobie:

Jestem osobą energiczną i pełną optymizmu. Moją największą pasją jest dietetyka. Prowadzenie pacjentów sprawia mi dużą przyjemność i zawsze dążę do tego, aby wychodzili z gabinetu w pełni usatysfakcjonowani i zmotywowani do zmian.

 „Jesteś tym, co jesz“- nie sposób nie zgodzić się, dlatego też powinniśmy dbać o to, aby nasze pożywienie było zdrowym paliwem, które dostracza nam sił do działania i nie zaśmieca naszego organizmu.

Oprócz leczenia nadwagi i otyłości, w kręgu moich głównych zainteresowań znajduje się m.in. żywienie w chorobach autoimmunologicznych i nietolerancje pokarmowe. Wiem, że zdrowe żywienie i odpowiednio dobrana dieta wpływa na poprawę zdrowia i zadowolenie z życia. W wolnym czasie uwielbiam odwiedzać teatr i uczestniczyć w różnych zajęciach tanecznych.

PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY:

    1. Wypełnij dzienniczek bieżącego spożycia (element pomocny lecz nie niezbędny) oraz przygotuj i zabierz ze sobą aktualne wyniki badań, jeśli je posiadasz.
      Przykład wypełnienia dzienniczka

      Posiłek

      Dzień 1

      Dzień 2

      Dzień 3

      Śniadanie
      Godz 8:00
      Dom

      bułka grahamka 1 szt.
      wędlina 3 plasterki ser żółty- 2 plasterki
      ogórek- kilka plasterków

       

       

      II śniadanie
      godz 11:00
      Praca

      Kawa z mlekiem-filiżanka
      jabłko

       

       

      Obiad
      Godz 16:00
      Dom

      Zupa pomidorowa z makaronem-miseczka mała
      Gulasz wołowy-300 g
      ziemniaki gotowane- 4 łyżki
      pomidor- 1 szt.

       

       

      Podwieczorek Godz...

      -

       

       

      Kolacja Godz 21 Dom

      Kanapki z białym serem: -chleb razowy (3 kromki) -ser biały tłusty - 3 plastry - miód (2 łyżki)

       

       

       

      -

       

       

      Przekąski/słodycze Godz 13 Praca

      Ciasto szarlotka - 1 kawałek

       

       

      Napoje
      Dom/praca

      Kawa Herbata czarna – 2 kubki
      Woda- 1 szklanka

       

       

      Pliki do pobrania i uzupełnienia: Dzienniczek spożycia  Tabela choroby

    2. Około 3 godziny przed wizytą nic nie jedz i nie pij oraz nie wykonuj ćwiczeń fizycznych, pożądane jest także ograniczenie tego dnia spożycia napojów zawierających kofeinę, najlepiej ograniczyć się do 1 słabej kawy lub herbaty.

Wskazane jest ubrać się w sposób umożliwiający łatwe odsłonięcie bosych stóp. Będzie to potrzebne w czasie badania składu ciała metodą bioimpedancji na analizatorze składu ciała.

CENNIK KONSULTACJI DIETETYCZNYCH

- Pierwsza wizyta - 150 zł.

- Wizyta kontrolna - 120 zł

- Analiza składu ciała (bez wizyty) - 50 zł

- Ułożenie planu żywniowego - 200-300 zł

- Konsultacja telefoniczna - od 60 zł